Begraven of cremeren

Ook als u zich een voorstelling kunt maken van het verschil tussen een begrafenis of een crematie, blijkt het soms moeilijk om een keuze hierin te maken. Praat er met uw familie of goede vrienden over. Bijna iedereen heeft stiekem wel eens over zijn of haar begrafenis of crematie nagedacht. Sommige mensen vinden het belangrijk wat de nabestaanden willen. En sommige mensen hebben zelf een hele duidelijke voorkeur.

Als u bijzondere wensen heeft, informeer dan van tevoren bij de begraafplaats of crematorium of deze wensen kunnen worden uitgevoerd. Misschien blijkt hieruit dat u voor begraven of voor cremeren moet kiezen.

Begraven is vaak duurder dan cremeren. Dat komt omdat u ook grafrechten moet betalen. Deze kosten zijn per gemeente verschillend. De gemeente stelt deze kosten vast.

Vanuit het verleden kozen veel mensen voor begraven, omdat de nabestaanden een plek wilden hebben om naar toe te gaan. Tegenwoordig heeft u ook bij cremeren allerlei mogelijkheden voor een herdenkingsplek.

Cremeren

Van tevoren kunt u begraafplaatsen en crematoria bezoeken. Een aantal heeft jaarlijks een open dag. Het is een laagdrempelige manier om te kijken wat u meer aanspreekt.

Begraven

In onze regio zijn diverse begraafplaatsen: Algemene, vaak gemeentelijke begraafplaatsen, Rooms Katholieke en Joodse begraafplaatsen. Daarnaast is er begraafplaats Westerveld, een algemene particuliere begraafplaats.
Let bij uw keuze op zaken die voor u van belang zijn zoals ligging, openingstijden en eventuele beperkingen die men stelt aan een grafmonument. Iedere begraafplaats heeft huurgraven, ook wel familiegraven genoemd en algemene graven.

Begraven is vaak duurder dan cremeren. Dat komt omdat u ook grafrechten moet betalen. Deze kosten zijn per gemeente verschillend. De gemeente stelt deze kosten vast.

Als de kosten een overweging voor u zijn, dan kunt u die beperken door bijvoorbeeld te kiezen voor een algemeen graf en een half uur dienst in de aula. Op een tijdstip dat het de begraafplaats uitkomt.

Huurgraf of familiegraf

Een huurgraf huurt men meestal voor 20 jaar, soms voor 30 jaar, met de mogelijkheid van verlenging na deze periode. Iemand van de familie is de rechthebbende en heeft de zeggenschap over wie er in het graf begraven worden. Meestal is er plaats voor drie personen.

Algemeen graf

Voor een algemeen graf betaalt u alleen onderhoudskosten aan de begraafplaats. In een algemeen graf is meestal plaats voor drie personen. Dit zijn onbekenden van elkaar. Op het graf is ruimte voor drie grafstenen die ieder 1/3 van het grafoppervlak bedekken. Na 10 jaar (op een enkele begraafplaats 20 jaar) wordt het graf opgeheven. Verlenging is niet mogelijk.

Beschikbaar stellen aan de wetenschap

De keuze tot het lichaam beschikbaar stellen aan de wetenschap heeft de overledene tijdens het leven gemaakt. Het is officieel vastgelegd in een wilsbeschikking of notariƫle akte en staat geregistreerd bij de universiteit.

Na overlijden wordt het lichaam binnen 24 uur overgebracht naar de universiteit. Er is voldoende tijd voor de laatste verzorging als u dat wilt. Ook al is het lichaam niet meer aanwezig, u kunt toch een afscheid organiseren.

Meer informatie: www.lichaamsdonatie.info

Alternatieve begraafplaats: in de natuur

Een laatste rustplaats midden in de natuur, op een zelf gekozen plek. Zonder grafsteen en zonder andere graven om u heen. Deze mogelijkheid wordt steeds vaker gekozen en wordt natuurbegraven genoemd. Dat kan op de Natuurbegraafplaats. Deze zijn op verschillende plekken in Nederland te vinden. Voor meer inspiratie kunt u kijken op op www.natuurbegraven.nl of www.natuurbegraafplaatsenvanWaarde.nl

Opbaren

U kunt uw geliefde thuis opbaren of in een uitvaartcentrum.

De kist/mand/lijkwade

Kisten zijn er in allerlei soorten. U kunt er ook voor kiezen gebruik te maken van een wilgentenen mand of een opbaarblank in combinatie met een lijkwade. Een wade is een rechthoekige doek, waar de overledene in wordt gewikkeld. Naasten ervaren dit inwikkelen vaak als een mooi ritueel. Natuurlijk kan ik u daarbij helpen of dit voor u doen. Bij gebruik van een wade wordt een draagbaar gebruikt.

De aankondiging

Voor het bekendmaken van het overlijden wordt vaak een rouwkaart gebruikt. Er zijn kant-en-klare kaarten in alle mogelijke stijlen. Klassieke kaarten en kaarten met veel kleur. U kunt ook een eigen afbeelding opzoeken. Daarmee maakt u de kaart nog persoonlijker.   

U kunt zelf de tekst van de kaart opstellen. Ik kan u daar bij helpen.

Ook als u een advertentie wilt plaatsen in een lokale of landelijke krant kan er steeds meer. Familie en vrienden in het buitenland bereikt u het beste via internet.

Maak alvast een overzicht met namen van de mensen die u graag informeert en zorg dat uw naasten weten waar ze het adressenbestand kunnen vinden.

Janneke Vreeling uitvaartbegeleiding

Janneke Vreeling uitvaartbegeleiding
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
op telefoonnummer 06 – 44 43 81 44
of mail naar uitvaart@jannekevreeling.nl